top of page

NOUVELLES

Si vous, en tant que professionnel de la santé, souhaitez être tenu informé de nos dernières actualités, veuillez vous inscrire à notre newsletter via le lien ci-dessous. Vous recevrez la newsletter tous les trois mois.

LOGOPEDISCHE VOORSCHRIFTEN VOOR STEMPROBLEMEN (C2)

​

Na een raadpleging bij de stemkliniek werd (indien nodig) logopedie voorgeschreven voor stemproblemen (C2) voor 6 maanden (50 sessies). Dit omdat we graag de patiënt na zes maanden terugzien om de evolutie objectief vast te leggen via een laryngostroboscopisch beeld en een objectief logopedisch onderzoek. Omdat we merken dat dit voor de logopedisten een extra administratieve belasting is, zullen we voortaan voor één jaar voorschrijven (60 therapiesessies) zodat er geen problemen meer ontstaan bij het ziekenfonds. We blijven de patiënt nauwgezet opvolgen, dus een controleraadpleging na zes maanden blijft belangrijk.

​

Graag doen we dan ook een oproep om een korte status praesens mee te geven of door te mailen bij elke raadpleging in de stemkliniek. Zo zijn we op de hoogte van uw bevindingen en kunnen we hier ook op inspelen tijdens de raadpleging. Wij adviseren de patiënt om de datum van de controle-afspraak steeds aan u mee te delen zodat u dit beknopte verslag tijdig kan opstellen.

​

​

MANUELE TECHNIEKEN IN DE STEMTHERAPIE

​

Datum: do.19 september 2024, vrij. 20 september 2024, do. 14 november 2024, vrij. 15 november 2024, do. 13 februari 2025, vrij. 14 februari 2025

​

Locatie: Campus Sint-Andries (Sint-Andriesstraat 2, 2000 Antwerpen)

​

Manuele technieken vinden steeds meer een toepassing in de behandeling van functionele componenten van dysfonie. In deze cursus geven we je een goede basis mee van manuele technieken, specifiek voor personen met een stemprobleem. Je krijgt een overzicht van verschillende methodes. We bieden een grondige theoretische basis aan om inzichtelijk te kunnen werken. De cursus omvat daarnaast een uitgebreid praktisch gedeelte waarbij je de technieken onder begeleiding inoefent. De cursus bestaat uit drie modules van telkens twee opeenvolgende dagen. Je voert tussen deze cursusdagen een aantal thuisopdrachten uit.

 

Deze bijscholing wordt georganiseerd door de opleiding logopedie en audiologie van Thomas More  en wordt gegeven door Annelies Labaere en Nico Lambrechts.

​

Meer info en inschrijven via deze link.

​

​

MOVING CUPPING THERAPY

​

Datum: vrijdag 18 oktober 2024 van 9u tot 15u

​

Locatie: Artevelde Hogeschool Campus Kantienberg (Voetweg 66, 9000 Gent)

​

Moving cupping binnen de logopedie is een cuppingtechniek waarbij je de herstellende werking van de facia stimuleert. Logopedische toepassingsmogelijkheden zijn onder andere globusklachten, dysfonie, litteken-/bestralingsschade, kaakklachten en hypertonie.

 

Deze bijscholing wordt georganiseerd door Artevelde Hogeschool en wordt gegeven door Ricky Odekerken en Henriëtte Hertoghs.

​

Meer info en inschrijven via deze link.

​

​

WORKSHOP BOVENTONEN ZINGEN

​

Datum: zondag 20 oktober 2024

​

Locatie: Hnita Jazz Club, Lostraat 106, 2220 Heist-op-den-berg

​

Anna Maria Hefele (Oostenrijk) is niet minder dan de Koningin van de boventonen sinds ze viraal ging met haar video's waarin ze boventonen zingt terwijl ze in de MRI-scanner ligt. Hier vind je één van deze video's. Eén van de effecten van boventonen zingen is dat het klinkt alsof je tweestemmig zingt. Maar, kan dat wel? Kunnen stemplooien 2 tonen tegelijk maken? En kan iedereen dat leren? Ontmoet Anna Maria, laat jezelf verbazen met haar kunsten, maar leer ook hoe de vork precies in de steel zit. Haar interactieve workshop is onvergetelijk. We zijn bij EVTA.be dan ook bijzonder gelukkig Anna Maria naar België te kunnen halen voor misschien wel de meest bijzondere workshop uit ons bestaan.

 

Deze bijscholing wordt georganiseerd door European Voice Teachers Association Belgium en wordt gegeven door Anna Maria Hefele.

​

Meer info en inschrijven via deze link.

​

 

LEZING STEMREGISTERS

​

Datum: woensdag 23 oktober 2024

​

Locatie: Koninklijk Conservatorium Antwerpen (KCA), Desguinlei 25, 2018 Antwerpen

​

Dr. Franco Fussi komt voor het eerst naar België. De lijst van zangers die hun stem aan Dr. Fussi toevertrouw(d)en is bijzonder indrukwekkend. Luciano Pavarotti, Anna Netrebko, Cecilia Bartoli, Roberto Alagna, Placido Domingo en Renée Fleming maar ook Laura Pausini, Eros Ramazotti en Zucchero, allen reizen ze naar Ravenna (IT) voor hun stemonderzoek. Dr. Fussi geeft een lezing over, hoe kan het ook anders... de stem. Hij zal inzoomen op de stemregisters.

 

Deze bijscholing wordt georganiseerd door European Voice Teachers Association Belgium en Koninklijk Conservatorium Antwerpen (KCA) en wordt gegeven door Dr. Franco Fussi.

​

Meer info en inschrijven via deze link.

​

 

SOVTE (SEMI-OCCLUDED VOCAL TRACT EXERCISES)

ALS BEHANDELSTRATEGIE BIJ HYPERNASALITEIT

​

Datum: vrijdag 15 november 2024

​

Locatie: Artevelde Hogeschool Campus Kantienberg (Voetweg 66, 9000 Gent)

​

Dit is een praktisch uitgewerkte workshop rond het inzetten van SOVTE bij hypernasaliteit. Deze oefeningen zijn een tool om tot een betere velofaryngeale sluiting te komen tijdens het spreken. Na het volgen van deze workshop heb je inzicht en kennis rond de werking van het velofaryngeaal mechanisme en de inzetbaarheid van verschillende SOVT-technieken om hypernasaliteit te behandelen. Je leert het instapniveau bepalen en gericht bijsturen op maat van de cliënt. Je verwerft inzicht in het gradueel opbouwen van de moeilijkheidsgraad van de oefeningen, in kader van opbouwen van intraorale druk tijdens het spreken. Je begrijpt hoe de transfer naar spontaan spreken kan gemaakt worden. Je ontvangt per techniek het materiaal (+ referenties rond aankoop oefenmateriaal).

 

Deze bijscholing wordt georganiseerd door Artevelde Hogeschool en wordt gegeven door Gertie Vandendriessche en Carole Chiers.

​

Meer info en inschrijven via deze link.

​

​

WORKSHOP STEMPROBLEMEN

 

Datum: Vrijdag 29 November 2024, 9:30 - 13:00

​

Locatie: Privépraktijk European Institute for ORL (Sint-Augustinus), Oosterveldlaan 15, 2020 Antwerpen

​

Onze Advisory Board, samen gesteld uit vooraanstaande logopedisten, osteopaten en NKO-artsen, buigt zich al jaren over uiteenlopende vragen van onze leden. Deze keer verzorgen ze samen een workshop over stemproblemen. Hoe herken je ze? Wanneer stuur je iemand best naar de dokter, en wanneer best naar de logopedist of osteopaat? Waar kan je best op letten? Op vraag van verschillende leden organiseren we deze leerrijke workshop. 

 

Deze bijscholing wordt georganiseerd door het European Institute for ORL en wordt gegeven door de  leden van het Advisory Board.

​

Meer info en inschrijven via deze link.

​

​

PRAKTIJKDAG MANUELE TECHNIEKEN IN DE STEMTHERAPIE

​

Datum: vrijdag 24 januari 2025 van 9u30 tot 16u30

​

Locatie: campus Sint-Andries (Sint-Andriesstraat 2, 2000 Antwerpen)

​

Je volgde eerder de cursus Manuele technieken in de stemtherapie (minstens de eerste vier dagen). Heb je nood aan het opfrissen van je kennis? Of wil je extra inoefening van de technieken? Dat kan tijdens deze praktijkdag. Op deze praktijkdag werken we hands-on. Onder intensieve begeleiding oefen je de technieken in. Je kan vragen stellen aan de experten en je eigen casussen inbrengen. Deze praktijkdag helpt je weer een stap verder in de behandeling van dysfonie.

 

Deze bijscholing wordt georganiseerd door de opleiding logopedie en audiologie van Thomas More  en wordt gegeven door Annelies Labaere, Nico Lambrechts en Kristin Damers.

​

Meer info en inschrijven via deze link.         

​

​

WERKEN AAN OPTIMALE STEMPLOOISLUITING VIA SOVTE (SEMI-OCCLUDED VOCAL TRACT EXERCISES)

​

Datum: donderdag 13 februari 2025 en vrijdag 14 februari 2025 van 9u tot 16u30

​

Locatie: Artevelde Hogeschool Campus Kantienberg (Voetweg 66, 9000 Gent)

​

Dit is een praktisch uitgewerkte workshop rond SOVT (of semi- occluded vocal tract)-oefeningen. Deze oefeningen kunnen ingezet worden om een optimale stemplooisluiting te bekomen. Na het volgen van deze workshop heb je inzicht en kennis rond de verschillende SOVT-technieken. Daarnaast kan je heel concreet met deze technieken aan de slag gaan. Je leert het instapniveau bepalen en gericht bijsturen op maat van de cliënt. Je verwerft inzicht in het gradueel opbouwen van de moeilijkheidsgraad van de oefeningen, dit in kader van voice building. Je begrijpt hoe de transfer naar het spontaan spreken kan gemaakt worden.  

 

Deze bijscholing wordt georganiseerd door Artevelde Hogeschool en wordt gegeven door Gertie Vandendriessche en Carole Chiers.

​

Meer info en inschrijven via deze link.

​

​

ELASTISCH TAPEN (KINESIOTAPING)

​

Datum: donderdag 27 februari 2025 en donderdag 3 april 2025 van 9u tot 16u

​

Locatie: Artevelde Hogeschool Campus Kantienberg (Voetweg 66, 9000 Gent)

​

Kinesiotaping is een techniek die men voornamelijk kent vanuit de fysiotherapie maar binnen de logopedie een waardevolle rol kan spelen. Het wordt onder andere ingezet voor behandeling van stemklachten, facialisparese en slikproblematiek. Het nauwkeurig aanbrengen van elastische tape heeft een gunstige invloed op de spanning en beweging van spieren en zorgt voor het doorbreken van patronen. Binnen de logopedische praktijk blijkt elastisch tapen een zeer waardevolle aanvulling bij de behandeling van specifieke klachten. In deze cursus wordt ingegaan op de spieren en functies, de theorie van het tapen en er wordt in tweetallen geoefend met het aanbrengen van de tape.

 

Deze bijscholing wordt georganiseerd door Artevelde Hogeschool en wordt gegeven door Ricky Odekerken en Henriëtte Hertoghs.

​

Meer info en inschrijven via deze link.

​

​

DE POLYVAGAALTHEORIE IN DE PRAKTIJK TOEGEPAST: BASISCURSUS

​

Datum: maandag 24 maart 2025, dinsdag 25 maart 2025, woensdag 26 maart 2025

​

Locatie: Artevelde Hogeschool Campus Kantienberg (Voetweg 66, 9000 Gent)

​

In deze basiscursus komt de essentie van de polyvagaaltheorie vanuit het perspectief van de neurobiologie aan bod. Deelnemers leren met behulp van praktische oefeningen van Deb Dana de drie lagen van het autonome zenuwstelsel te herkennen en in kaart te brengen. Het Safe and Sound Protocol, een luistermethode door dr. Porges ontwikkeld, komt ook aan bod.

 

Deze bijscholing wordt georganiseerd door Artevelde Hogeschool en wordt gegeven door Heleen Grooten en Albert Grooten.

​

Meer info en inschrijven via deze link.

​

​

WIST JE DAT ...

​

Wist je dat EVTA.be (European Voice Teachers Association Belgium) bestaat, een erkende beroepsvereniging voor voice teachers? Dit betreffen zangleerkrachten doch ook stemtherapeuten, logopedisten, osteopathen met specialisatie stem.

​

Zij organiseren op regelmatige basis interessante bijscholingen en workshops met een verlaagd tarief bij lidmaatschap. Ook bestaat er de Advisory Board waar oa Dr. Lieve Delsupehe in zetelt: een multidisciplinaire board die gratis advies geeft aan leden over specifieke vragen uit de eigen praktijk of klas.

​

Verder geeft EVTA (de Europese koepel van 23 EVTA-associaties) jaarlijks ook het wetenschappelijk magazine ECHO uit aan alle leden in Europa, met een selectie van interessante wetenschappelijke artikels. Zij hebben ook een stemkaart dewelke in de toekomst zal uitgebreid worden met ook stemtherapeuten. Op dit moment vind je er de erkende zangdocenten in jouw buurt. Neem een kijkje op www.evta.be, een aanrader!

​

​

KLINISCHE STUDIE

 

PhonAID – Phoniatrics Artificial Intelligence Detection tool

​

RADar, het leer- en innovatiecentrum van AZ Delta heeft in februari 2024 de goedkeuring gekregen om het onderzoeksproject Phoniatrics Artificial Intelligence Detection tool (PhonAID) op te starten. PhonAID wil via artificiële intelligentie (AI) stemopnames, vragenlijsten en klinische data van de stemkliniek gebruiken om vroegtijdige detectie van stemstoornissen te faciliteren. PhonAID maakt hiervoor gebruik van zowel retrospectieve, alsook prospectieve data.

​

Finaal is het doel om op basis van deze data tot voorspellende AI-modellen te komen die gebruikt kunnen worden bij huisartsen en patiënten. Dit project verloopt o.l.v. dr. Lieve Delsupehe. Het is niet de bedoeling om AI-modellen te ontwikkelen die zelfstandig klinische beslissingen kunnen nemen. Het PhonAID-project wil de haalbaarheid van dergelijk traject ten gronde onderzoeken en ook de betrouwbaarheid van deze voorspellingen. Ook de reden waarom een model een bepaalde voorspelling maakt, is belangrijk. Maar de uiteindelijke diagnosestelling en het opstellen van een aangepast behandelplan blijft echter te allen tijde de verantwoordelijkheid van de arts.


Het gebruik van de data gebeurt met respect voor de privacy van de patiënt en in overeenstemming met de wet op de gegevensbescherming en de wetgeving inzake klinische studies.

​

Voor verdere vragen, kunt u steeds terecht bij hoofdonderzoeker dr. Delsupehe via secretariaat neus-keel-oorziekten +32 51 23 70 22.

 

Meer informatie kan u hier nalezen.

​

​

bottom of page